Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot


Ohjelman ja makrojen ostaminen

PatternMaker -makrot ja -kaavakokoelmat

Makrot ovat tietokoneohjelmia, joita ajetaan PatternMaker -ohjelmalla. Niillä tehdään kaavat annetuilla mitoilla. Ne on ohjelmoitu Suomessa käyttäen pohjoismaista kaavanpiirtojärjestelmää.

Perusyläosan kaava on ainoa, jota et voi käyttää sellaisenaan sen vähäisten väljyysvarojen vuoksi. Kaikki muut kaavat ovat valmiita vaatteiden kaavoja tarvittavine liikkuma- ja kuositteluväljyyksineen. Ne sopivat sinulle sellaisinaan.

Käyttääksesi makroja tarvitset PatternMaker -ohjelman. Siitä on ilmaisversio, PatternMaker Basic, jonka voit noutaa näiltä sivuilta. Jos Sinulla on PatternMakerin Deluxe tai Home -versio voit muutaa kaavoja ruudulla mielin määrin tai tehdä omia designeja lähtien esim. peruskaavasta. Jos käytät PatternMakerin ilmaista Basic-versiota, josta piirto ja editointi-toiminnat on poistettu, tulosta kaavat ja tee mahdollisesti haluamasi muutokset niihin käsin. Varmistu siitä, että jätät tulostettavian kaavojen väliin tilaa muutoksia varten, mikäli sellaista tarvitaan.

Naisten perusmakrokokoelma sisältyy kaikkien kaupallisten ohjelmaversioiden hintaan. Makrokokoelmia voit ostaa erikseen hintaan € 25,00 (148,64 mk) per kokoelma. Katso piirroksia kokoelmiin kuuluvista vaatteista alla olevan taulukon linkkejä käyttäen.

Julkaistut makrokokoelmat

Miesten, naisten ja lasten hatut ja lakit *)
Asenna Kuva Ohjeet

Miesten ja naisten ulkoiluvaatteet
Asenna Kuva Ohjeet

Koiran haalari ja viitta
Asenna Kuva Ohjeet

Miesten, naisten, tyttöjen, pikkulasten ja vauvojen PERUSKAAVAT
Asenna Kuva Ohjeet

Naisten perusmakrot, näistä lisää alempana
Asenna Kuva Ohjeet

Naisten 2 . makrokokoelma.
Asenna Kuva Ohjeet

Naisten raglanhihaiset vaatteet
Asenna Kuva Ohjeet

Naisten jakut
Asenna Kuva

Naisten hameet
Asenna Kuva

Naisten housut
Asenna Kuva

Äitiys- ja imetysvaatteet
Asenna Kuva Ohjeet

Alusvaatteet
Asenna Kuva Ohjeet

Miesten/poikien makrot
Asenna Kuva Ohjeet

Teinityttöjen makrot
Asenna Kuva

Pikkulasten makrot
Asenna Kuva Ohjeet

Vauvojen makrot
Asenna Kuva Ohjeet

Vastasyntyneiden kaavat
Asenna Kuva Ohjeet

Naisten päällystakki *)
Asenna Kuva Ohjeet

Sadeviitan kaavat *)
Asenna Kuva Ohjeet

*) Alempi hintaluokka. = 12,50 euroa. Normaalihinta = 25 euroa..

Ohjelman ja makrojen ostaminen ja asentaminen

Makrojen asentaminen

Makrojen asentaminen vaatii asennussalasanan. Sen olet saanut makrokokoelman ostaessasi. Asennussalasanan voit aina myös kysyä sähköpostitse.

Ilmainen pikkumakro

Nouda tästä
ilmainen pikkumakro , jolla voit lisätä nappiviivan kaavoihin . Kun suoritat makron, se kysyy nappiviivan pituuden ja sen, kuinka monta nappia viivalle tulee. Sen jälkeen makro pyytää Sinua klikkaamaan paikassa, josta haluat nappiviivan alkavan. Jos haluat laittaa nappiviivan kaavaan kahden pisteen välille, joiden etäisyyttä et tiedä (esim. rintapisteen ja ylälantion väliselle matkalle, tämä on yleensä hyvä vaihtoehto jakussa riippumatta jakun pituudesta), mittaa matka ensin PatternMakerin mitaustyökalulla (Draw/Dim) ja anna näin saamasi nappiviivan pituus makrolle.

Väljyyksistä

Kaavoja ei voi piirtää tarkalleen vartalonmittojen mukaan, koska silloin vaatteessa ei pystyisi liikkumaan. Myös muoti vaikuttaa vaatteiden väljyyteen. Jokin aika sitten muoti suosi laatikkomaisia bleisereitä, tänä päivänä bleiserit ovat niukkoja.

PatternMaker kaavoissa on riittävä liikkumisväljyys ja nykymuodin mukainen niukka kuositteluväljyys. Perusväljyyden lisäksi voit valita niukan tai runsaan.

Makroissa käytetyt väljyydet

Kaavojen väljyys ilmoitetaan normaalisti rinnanympäryksen väljyytenä. Väljyyttä on tietenkin myös muualla kuten kaulanympäryksessä, selän leveydessä, kädentieaukkojen korkeudessa, vyötärön ja lantion ympäryksissä jne. Näitä väljyyksiä ei kerrota alla olevassa taulukossa, mutta ne ovat suhteessa rinnanympärysväljyyksiin.

 • Perusyläosa: Rinnanympärys +8 cm
 • Hame: Minimi, vyötärö +1 cm, lantio 2 cm; normaali, vyötärö +2 cm, lantio 4 cm; maksimi, vyötärö +3, lantio +6 cm
 • Housut: Vyötärö +0 cm, ylä- ja alalantio +4 cm
 • Bodypaita: Minimi, rinnanympärys -2 cm; Normaali, rinnanympärys +0 cm; Maksimi, rinnanympärys +8 cm
 • Istuva pusero: Minimi, rinnanympärys +10 cm; Normaali, rinnanympärys +12 cm; Maksimi, rinnanympärys +14 cm
 • Bleiseri: Minimi, rinnanympärys +12 cm; Normaali, rinnanympärys +14 cm; Maksimi, rinnanympärys +16 cm
 • Kotelomekko: Minimi, rinnanympärys +10 cm; Normaali, rinnanympärys + 12 cm; Maksimi, rinnanympärys +14 cm

Perusyläosan ja housujen väljyyttä et voi valita. Ne ovat tiukasti istuvia perusvaatteita. Jos haluat lisätä väljyyttä johonkin kaavaan, leikkaa kaavanosat pystysuoraan kahtia ja siirrä paloja lisäväljyyden verran erilleen. Samaa tekniikkaa käytät. Jos haluat lisätä bleiseriin väljyyttä tehdäksesi sen kaavalla ulsterin. Hameen ja housujen väljyyttä voi lisätä myös sivusaumoihin.

Perusyläosa on tarkoitettu omien kuositteluiden pohjaksi. Silloin lisäät siihen tarvitsemasi liikkumis- ja kuositteluväljyyden. Perysyläosan kaavoja et voi käyttää mihinkään vaatteeseen suoraan. Se istuu päälläsi kuin "toinen nahka".

Naisten paitapusero on miesten pukupaidan tyyppinen väljä paita pudotettuina hihoineen. Jos haluat tehdä istuvamman puseron, käytä sitä varten olevaa eri makroa.

Kaikissa muissa vaatteissa paitsi perusyläosassa ja housuissa on kolme väljyysvaihtoehtoa : minimi, normaali ja maksimi.

Tee aina ensimmäinen vaate normaaliväljyydellä. Se sopii useimpiin tarkoituksiin. Makroilla tulostetut PatternMaker -kaavat ovat valmiita ommeltaviksi sellaisinaan. Leikkaa aivan ensimmäiseen vaatteeseen kuitenkin varmuuden vuoksi 2 cm leveät saumanvarat, jotta voit korjata vaatetta tarpeen mukaan, mikäli se osoittautuisi tarpeelliseksi esim. liian tiukkoina otettujen mittojen vuoksi.

Seuraavasa on joitakin ideoita tapauksista, joissa muu kuin normaali väljyys voi olla hyvä:

Minimiväljyys:

 • Hyvin ohuista kankaista tehtävät vaatteet
 • Istuvat iltapuvut
 • Joustavista kankaista tehtävät vaatteet
 • Tiukasti istuvat kotelomekot
 • Alusvaatteet

Maksimiväljyys:

 • Paksuista kankaista tehtävät vaatteet, kuten paksut villakangasbleiserit
 • Väljästi istuvat vaatteet kuten T-paidat, tunikat, collegepaidat ja ulkoilu- ja vapa-ajan vaatteet

Joskus voit haluta tehdä vaatteen, jossa on normaalia enemmän tai vähemmän väljyyttä. Kun olet tutustunut vaatteisiin, joita voit tehdä suoraan PatternMaker -kaavoilla, voit tilanteen mukaan käyttää minimi- ja maksimiväljyyksiä muissakin tapauksissa.

HUOM ! Älä muuta vartalonmittojasi lisätäksesi tai vähentääksesi vaatteen väljyyttä. Kaikki tarvittavat mitat eivät ole näkyvillä, joten et selviä sillä, että muutat niitä mittoja, joita Sinulta kysytään.

Vaatteiden pituudet

Mittaruuduissa kysytty vaatteen pituus mitataan vyötäröltä. Jakkumakrossa voit syöttää minkä pituuden tahansa, 0 cm tarkoittaa pituutta vyötärölle. Puseromakrossa voit käyttää pituutta, joka on ylälantiolle tai enemmän, mekkomakrossa pituutta, joka on alalantiolle tai enemmän. Jos haluat lyhyemmän vaatteen, leikkaa kaavakappaleet tarpeittesi mukaan. Paidan pituus on aina alalantiokorkeus + 10 cm, bodypaidan pituus aina ylälantiokorkeus +5 cm. Yläosan peruskaavan pituus on alalantiolle. Jos haluat lyhyemmän tai pitemmän peruskaavan, leikkaa kaavakappaleet tai siirrä helmapisteitä tarpeittesi mukaan.

Olkatoppaukset

Perusyläosa ja bodypaita on tarkoitettu ommeltaviksi ilman olkatoppauksia. Jos haluat käyttää näissä vaatteissa olkatoppauksia, nosta olan kärkeä ja pidennä olkaa 1-2 cm sekä korota hihan pyöriötä saman verran. Muissa makroissa voit valita, piirretäänkö kaavat olkatoppausvaralla vai ei.

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com