Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot

Naisten vaatteet | Miesten vaatteet | Lasten vaatteet | Naisten alusvaatteet
Äitiys- ja imetysvaatteet
| Ompeluprojektit

Naisten alusvaatteet

Copyright ©1998-2000 Leena Lähteenmäki, Järvenpää

OMPELUTARVIKKEET

Alusvaatetarvikkeita on nykyään hyvin saatavana kangaskaupoista kautta maan. Kaaritukia voi kuitenkin olla vaikeata löytää. Niitä saa ainakin HalPalan myymälöistä kautta maan ja Keravalta Tyykipuoti-nimisestä kangaskaupasta (puh 09-248300). Tukholmalainen Röda Tråden Ab (Sehlstedtsgatan 7, S-11528 Stockholm, Sverige, puhelin +46-8-6635701, telefax +46-8-6635702) myy alusvaatekankaita ja tarvikkeita tukuttain sekä järjestää alusvaatteiden ompelukursseja.  

VINKKI: Jos et saa kaaritukia mistään, voit ehkä käyttää kaaritukia, jotka irroitat joistakin vanhoista liiveistäsi. Joskus saa liivejä myös erittäin edullisesti alennusmyynneistä, parilla-kolmella kympillä. Silloin niitä voi kannattaa ostaa pelkästään kaaritukien vuoksi. Ja voit ehkä hyödyntää muitakin ostoliivien osia.

Tarvikkeita Internetistä

Alusvaatekankaita ja -tarvikkeita voit halutessasi tilata myös Internetistä. Tässä pari osoitetta, käy katsomassa

http://www.sewsassy.com/
http://www.spandexhouse.com/

Kankaan joustokerrroin

Kaavat voidaan tulostaa joko joustamatonta tai joustavaa kangasta varten. Osta kangasta aina niin paljon, että voit tehdä siitä myös koevaatteen. PatternMaker alusvaatekaavojen erinomaisuus tulee esille siinä, että kaavoja voidaan pienentää joko X/Y-suhde säilyttäen tai eri verran pysty- ja vaakasuoraan. Voit tutkia, kuinka paljon kangas venyy kuteen ja loimen suuntaan ja antaa ohjelman pienentää kaavoja tarvittavan määrän.

Alusvaateakrossa on oma kyselyruutu tälle asialle: Sinua pyydetään antamaan kankaan joustokertoimet vaakasuoraan ja pystysuoraan. Niiden selvittämiseksi mittaa ensin kangaspalan venyttämätön leveys ja korkeus. Venytä kangasta erikseen molempiin suuntiin ja mittaa venytetyn kankaan leveys ja korkeus. Joustokertoimen saat jakamalla venyttämättömän mitan venytetyllä mitalla.

Esimerkki:

  • jos kangaspalan venyttämätön leveys ja korkeus on 40 cm ja

  • jos saman kangaspalan venytetty leveys on 50 cm ja korkeus on 45 cm

  • vaakasuora joustokerroin on 40:45=0.8 ja

  • pystysuora joustokerroin on 45:40=0.9

Jos kangas siis joustaa 20 %, joustokerroin on 0.8 (Huom! Desimaalierotin on aina piste, ei pilkku.) HUOM! Venytä kangasta viivoitinta vasten kohtuullisesti eli sen verran kuin se päälläkin venyy. Parhainta on taittaa kangas kaksinkerroin testivenytystä varten. Makrot eivät pienennä rintaliivin tai bodyn kuppiosien kaavoja. Ne eivät pienennä myöskään kaarituellisten rintaliivien ja bodyn keskietuosien kaavoja eikä korsetin kaavoja. Ne voidaan siis tehdä joustamattomasta kankaasta. Jos teet ne joustavasta kankaasta, käytä kaksinkertaista kangasta tai vuorita tai päällystä kappaleet joustamattomalla kankaalla tai pitsillä.

VINKKI: Lyhyiden rintaliivien kohdalla kannattaa aina käyttää pystysuoraa joustokerrointa "1". Rintaliivien sivuosia ei ole syytä madaltaa, vaikka kangas venyisikin jonkinverran pystysuunnassa.

VINKKI: Jos haluat kaavat tarkalleen vartalonmittojesi mukaisina, käytä joustokerrointa "1" (= joustokertoimien oletusarvo). Halutessasi voit käyttää myös suurempaa joustokerrointa kuin "1", silloin kaavat tulostuvat vartalonmittojasi suurempina, niihin tulee väljyysvaraa. Tämä voi olla tarpeellista esim. silloin, jos teet vyötärörintaliivien kaavalla joustamattomasta kankaasta topin.

Makrossa voit valita, tulostetaanko annetuilla mitoilla piirretty peruskaava näkyviin vai ei. Alusvaatekaavojen vertaaminen peruskaavaan on ainakin alkuvaiheessa hyödyllistä: näet miten kaavat on suhteessa peruskaavaan piirretty. Peruskaavassa on normaalit peruskaavaväljyydet eli rinnanympärysväljyys 8 cm.

Lyhyiden rintaliivien ompelua varten tarvitset

Kankaan lisäksi

  • kapeata alusvaatteiden reunojen huolitteluun tarkoitettua reunuskuminauhaa liivien ylä- ja alareunoihin

  • valmiista 2-rivisestä hakasnauhasta 2 hakasen verran

  • kaarituet, joita myydään rintojen alta otetun ympärysmitan mukaan (esim. 70, 75, 80 cm)

  • elastista putkinauhaa kaaritukien kujia varten tai vaihtoehtoisesti 2 cm leveätä vinokaitaletta, jonka harsit pitkittäin kahtia

  • olkaimiin sopivaa nauhaa, jos et tee olkaimia liivikankaasta

  • olkainten pidennystä/lyhennystä varten renkaan ja siihen kuuluvan solkikappaleen (ei välttämätön, voit sovittaa olkaimet oikean pituisiksi. Mikäli olkaimet käytössä venyvät, voit lyhentää niitä myöhemmin.)

Vyötärömittaisten rintaliivien ompelua varten tarvitset

kankaan lisäksi:

  • samat tarvikkeet kuin lyhyisiin rintaliiveihin,

  • mutta hakasten sijaan molemmista päistä aukeavan vetoketjun keskietuun tai tarvikkeet muunlaista kiinnitystä varten jaRigilene-nauhaa jäykistämään liivien vartalo-osan pystysaumoja tai liivinluut (mittaa jäykisteen tarvittava määrä kaavasta)

Bodya varten tarvitset

kankaan lisäksi:

  • samat tarvikkeet kuin lyhyisiin rintaliiveihin

  • mutta 1-rivistä hakasnauhaa 3 hakasen verran haarakiinnitystä varten

Korsettia varten tarvitset

kankaan lisäksi:

  • Rigilene-nauhaa pystysaumojen jäykistämiseksi tai liivinluut (mittaa jäykisteen tarvittava määrä kaavasta, huomaa, että jäykistettä ei laiteta rinnan yli kulkevaan saumaan)

  • pitsiä tai brodyyriä ylä- ja alareunan koristeluun ja

  • molemmista päistä aukeavan vetoketjun keskietuun tai tarvikkeet muunlaista kiinnitystä varten

  • säädettävään korsettiin silmunauhaa ja nyöriä keskitakasaumaan

Alushousuja varten tarvitset

kankaan lisäksi:

  • reunuskuminauhaa lahkeensuihin

  • 2-3 cm leveätä kuminauhaa vyötärökuminauhaksi

Koristepitsejä ja muita koristeita: Halutessasi voit koristaa liivejä ja housuja koristepitsein ja muunlaisin, alusvaatteita varten tarkoitetuin koristein. Osan kankaasta voit korvata pitsillä tai pitsikankaalla. Pitsikangasta voit myös käyttää kankaan päällä koristeena. Tutki valmiita alusvaatteita ja kokeile niissä käytettyjä ideoita. Mutta opettele ensin tekemään alusvaatteiden perusversioita. Vasta kun niiden osalta ompelutekniikkasi toimii, kannattaa siirtyä kokeilemaan koristeluideoita.

VINKKI: Jos haluat valmistaa topatut liivit, tee toppaus liivin kuppiosien kaavalla ohuesta vanusta tai fleece-kankaasta. Vuorita liivin kupit ja laita toppaus vuorin ja liivikankaan väliin. Liivin kuppiosat täytyy tehdä jonkinverran suuremmiksi kuin kaava, jotta toppaus mahtuu niiden sisään (esim. 0,5 m lisää kaikkiin reunoihin).

Mittojen ottaminen

Kuvatekstien käännökset:
Cup top height = kupin yläkorkeus
Cup bottom height = kupin alakorkeus
Breast width = Rinnan leveys
Width around breast top = Rinnan yläleveys

Alusvaatteita varten tarvitset normaalit PatternMaker-makroja varten otettavat vartalonmitat ja lisäksi joitakin alusvaatteita varten otettavia lisämittoja. Ota lisämitat kuvan mukaan. Helpoiten otat rintaliiivin ja bodyn kuppiosien mitat pukemalla vanhat hyvinistuvat rintaliivit päällesi ja ottamalla mitat niiden päältä. Jos otat mitat suoraan rinnasta, aseta kaarituki rinnan alle ja merkitse tussilla sen päät iholle. Ota mitat ihoon piirrettyjen pisteiden avulla.

Ohjelma kysyy kaarituen leveyden = vaakasuora mitta kaarituen päästä päähän. Ennen kuin voit piirtää kaavat, Sinulla täytyy siis olla kaarituet. Makron vakiomitoissa käytetty kaarituen leveys on otettu n. 80-90 cm rinnanalusmittaan sopivista kaarituista.

Muut kysyttävät mitat ovat

Kaarituellinen rintaliivi , vyötärörintaliivi ja body

Rinnan leveys = laita kaarituki rinnan alle ja mittaa kaarituen keskiedun puoleisesta päästä rinnan kärjen yli kaarituen toiseen päähän
Rinnan yläleveys = pidä kaarituki rinnan alla ja mittaa rinnan yläreunaa myöten kaarituen päästä päähän
Rinnan yläkorkeus = rinnan kärjestä ylöspäin kohtaan, johon rintaliivin yläreunan halutaan tulevan
Rinnan alakorkeus = rinnan kärjestä rinnan alle

Rintaliivi ilman kaaritukea

Rinnan yläkorkeus = rinnan kärjestä ylöspäin kohtaan, johon rintaliivin yläreunan halutaan tulevan
Rinnan alakorkeus = rinnan kärjestä rinnan alle
Miehustaosan korkeus, sivu = miehustan haluttu korkeus sivussa
Miehustaosan korkeus, taka = miehustan haluttu korkeus takana (KT)

Housut

Haarakorkeus, etu = etuvyötäröltä alas haaran keskelle
Haarakorkeus, taka = takavyötäröltä alas haaran keskelle; mittaa haarakorkeus edessä ja takana yhtenä mittausvaiheena vyötärön KE-kohdasta haaran alitse vyötärön KT-kohtaan. Arvioi sitten se matka mitasta, joka haarakorkeudesta kuuluu etu- ja takahaaran osalle.
Housukorkeus, etu = keskiedun ja sivun puolivälistä vyötäröltä nivustaipeeseen (lahkeensuuhun)
Housukorkeus, taka = keskitakakohdan ja sivun puolivälistä vyötäröltä pakaran alareunaan (lahkeensuuhun)

Leikkaaminen ja saumanvarat

Leikkaa kappaleet kaksinkerroin taitetulta kankaalta. Leikkaa rintaliivin keskikolmiot/palleakappaleet (2 kpl) ja bodyn keskietu- ja keskitakakappaleet sekä korsetin keskitakakappale taitteelta.

Kun teet kaavat PatternMaker -makroilla, Sinulla on mahdollisuus valita rintaliivien kuppien kohdalla joko vaakasuora tai pystysuora leikkaussauma. Jos teet liivit joustavasta kankaasta yksinkertaisina tai joustavalla kankaalla vuorattuina, valitse vaaakasuora leikkaus. Jos teet liivit joustamattomasta kankaasta tai topattuina, voit valita kumman tahansa leikkauksen.

Vaakasuoralla leikkaussaumalla leikattaviin kuppikappaleisiin on merkitty kaksipäisellä nuolella kankaan venyvyyden suunta. Tällaisten rintaliivien kuppien istuvuuden kannalta on erittäin tärkeätä, että asetat kuppikappaleet kankaalle juuri siten kuin nuolet osoittavat eli kupin alakappale leikataan siten, että kangas venyy vaakasuoraan ja yläkappale siten, että kangas venyy pystysuoraan. Jos kangas venyy molempiin suuntiin, se yleensä kuitenkin venyy toiseen suuntaan enemmän. Käytä tätä suuntaa silloin kankaan venyvyyden suuntana.

Rintaliivien keskikolmiot/palleakappaleet voidaan leikata joustamattomasta kankaasta. Jos leikkaat ne joustavasta kankaasta vuoraa tai päällystä ne joustamattomalla kankaalla tai pitsillä. Leikkaa vyötärörintaliivin ja bodyn vartalo-osat sekä alushousujen ja korsetin kaavat siten, että kangas joustaa vaakasuuntaan.

Rintaliivien kuppien yläkappaleet voi leikata myös joustamattomasta kankaasta tai pitsistä. Jos vuoraat liivit, käytä kuppien alaosiin sellaista vuorimateriaalia, joka joustaa ja leikkaa se kankaalta samalla tavalla kankaan venyvyyden suuntaan kuin varsinainen kuppikappalekin.

Lisää niihin pystysaumoihin, joihin aiot pujottaa Rigilene-nauhaa jäykisteeksi, 2 cm:n levyiset saumanvarat (vyötärörintaliivin ja korsetin pystysaumat). Lisää muihin saumoihin 1 cm:n levyiset saumanvarat. Leikkaa alushousujen yläreunaan vyötärökuminauhan levyinen saumanvara.

Ompelu ja huolittelu

Saumat

Parhaan lopputuloksen saat ompelemalla saumat saumurilla. Jos Sinulla ei ole saumuria, ompele saumat ompelukoneella käyttäen tikkinä kapeata siksakkia. Säädä tikinpituus vähintään 3 mm:ksi. Liian tiheä tikki voi rikkoa kankaan saumojen kohdalta. Jos ompelet vaatteen joustamattomasta kankaasta ompelukoneella, huolittele saumanvarat yhteen siksakilla. Trikoo- ja pitsikankaita ei tarvitse huolitella.

Pitsikuviot ja -upotukset

Voit ommella vaatteeseen valmiina myytäviä pitsi- tai brodyyrikuvioita tai pitsikankaasta leikattuja pitsikuvioita. Teippaa kuvio ensi paikalleen vaatteen oikealle puolelle. Ompele kiinni reunoistaan kapealla siksakilla teippien yli. Poista lopuksi teipit ja leikkaa kangas pitsin alta pois.

Reunojen huolittelu

Vaatteen reunat voidaan huolitella usealla eri tavalla riippuen siitä, minkälaiset ominaisuudet reunalle halutaan. Mikäli reunaa halutaan supistaa, reunojen huolitteluun käytetään reunuskuminauhaa tai reunukseen ommellaan mukaan läpinäkyvää (Framilon) elastista nauhaa. Reunojen huolitteluun voidaan käyttää esim. seuraavia tekniikoita:

  • 1) Ompele reunaan vinonauha: ompele se ensin reunan nurjalle puolelle, käännä reunan yli oikealle puolelle ja ompele kiinni aivan reunasta. Tällä tavalla huoliteltavasta reunasta leikataan saumanvara ennen reunuksen kiinnittämistä pois.

  • 2) Käännetyn reunaompelun tekniikka: käännä saumanvara nurjalle ja ompele se kiinni vaatteen oikealta puolelta aivan reunaa pitkin. Jos ompelet joustavaa kangasta, leikkaa reunaan n. 2 cm:n levyinen saumanvara ja käytä ompeluun ompelukoneen huolittelevia (yliluottelevia) jousto-ompeleita tai ompele reuna kaksoisneulalla. Leikkaa ylimääräinen saumanvara ompelun jälkeen pois vaatteen nurjalta puolelta. Jos ompelet joustamatonta kangasta, huolittele reuna ensin ja käytä reunaompeluun suoraa tikkiä.

    Kaunis simpukkareunus saadaan, kun ompeluun käytetään ompelukoneen piilo-ommelta siten, että neula osuu kankaan reunan yli siksakvaiheessa.

    Aaltoreuna syntyy joustavaan kankaaseen (esim. yöpaidan tai alushameen helmaan), kun reunaompeleena käytetään tiheää siksakkia ja reunaa venytetään ommeltaessa voimakkaasti.

  • 3) Ompele reunaan pitsi. Jos kangas on joustavaa, käytä joustavaa pitsiä.
    Jos käytät reunan huolitteluun kapeaa reunuspitsiä, harsi sen ensin ompelukoneella reunan oikealle puolelle ylösalaisin pitsin nurja puoli vaatteen oikeaa puolta vasten siten, että pitsin reuna tulee saumanvaran verran vaatteen reunasta sisäänpäin. Harsi aivan pitsin reunasta. Käännä pitsi oikeaan asentoonsa ja ompele se kiinni vaatteen oikealta puolelta 3-vaihe siksakilla pitsin reunan ja saumanvaran yli. Leikkaa lopuksi mahdollinen ylimääräinen saumanvara vaatteen nurjalta puolelta pois.

    Jos ompelet reunaan leveän pitsin (esim. alushousujen yläreunaan tai alushameen helmaan), leikkaa reunaan pitsin levyinen saumanvara. Kiinnitä pitsi ensin paikalleen vaatteen oikealle puolelle läpinäkyvällä teipillä pitsin ja vaatteen reunat kohdakkain ja ompele sitten kiinni vaatteen oikealta puolelta kapealla siksakilla pitsin reunaa pitkin teippien yli. Poista lopuksi teipit ja leikkaa ylimääräinen saumanvara pitsin alta pois.

  • 4) Ompele reunaan reunuskuminauha: harsi se ensin ompelukoneella vaatteen reunaan ylösalaisin kuminauhan nurja puoli vaatteen oikeaa puolta vasten. Pingota kuminauhaa ommellessasi.

    Jos kuminauha kiinnitetään joustavaksi tarkoitetun kappaleen reunaan, kuten rintaliivien sivuosiin tai bodyn yläreunaan, sitä ei tarvitse pingottaa juuri ollenkaan, koska sen on tarkoitus joustaa kappaleen mukana. Jos taas kuminauha kiinnitetään sellaiseen reunaan, jota halutaan supistaa (kuten esim. alushousujen lahkeensuihin), sitä pingotetaan voimakkaammin.

    Kokeilemalla opit pingottamaan kuminauhaa oikein. Lahkeensuiden ja vyötärön kuminauhan pituudet voit mitata myös päälläsi. Jonkinlaisena nyrkkisääntönä voit käyttää sitä, että reunus- ja vyötärökuminauhan pituus on n. 2/3 reunan pituudesta. Käännä kuminauha lopuksi oikeaan asentoonsa vaatteen nurjalle siten että sen koristereuna jää näkyviin. Päälitikkaa vaatteen oikealta puolelta 3-vaihe siksakilla.

VINKKI: Reunuskuminauhan sijasta voit käyttää tavallista kapeata kuminauhaa. Harsi se ensin kappaleen reunaan nurjalle puolelle venyttäen. Kun käännät saumanvaran sisään ja päälitikkaat vaatteen reunan oikealta puolelta 3-vaihe siksakilla, kuminauha jää nurjalle puolelle saumanvaran sisään piiloon.

Housujen vyötärökuminauhan ompelet ensin venyttäen kiinni kankaan nurjalle puolelle kuminauhan ja housujen yläreunat kohdakkain. Käännä saumanvara ja kuminauha lopuksi oikeaan asentoonsa vaatteen sisäpuolelle ja kiinnitä vaatteen oikealta puolelta 3-vaihe siksakilla kuminauhan sisäreunaa myöten. Housujen yläreunassa tarvitaan siis kuminauhan levyinen saumanvara.

  • 5) Ompele reunaan pitsiaplikaatio tai -upotus. Huolittele vaatteen reuna ensin jollakin yllä kuvatuista tavoista. Kiinnitä pitsi- tai brodyyrikuvio paikalleen vaatteen oikealle puolelle reunaan läpinäkyvällä teipillä siten, että pitsikuvion reuna kulkee vaatteen huoliteltua reunaa pitkin. Pitsikuvio voi ulottua joistain kohdin myös kankaan reunan yli. Jos vaatteen reunassa on tässä kohdassa supistava kuminauha (esim. alushousujen yläreunassa), pingota reunakuminauha ennen pitsikuvion teippaamista reunaan. Ompele pitsikuvio kiinni vaatteeseen kapealla siksakilla sen reunaa myöten teippien yli. Poista lopuksi teipit ja leikkaa pitsikuvion alla oleva kangas (reunahuolitteluineen) pois.

Kuvan liivi-housusetin on ommellut PatternMaker -kaavoilla Thea Botter, joka on PatternMakerin hollantilainen jälleenmyyjä.

VINKKI: Pitsillä tai pitsikankankaalla voit korvata myös sellaisen kohdan alusvaatteesta, jossa alunperin on sauma. Korvaamalla esim. sivusauman kohdat pitsinauhalla saat sivusaumattoman vaatteen.

VINKKI: Pitsiä voi jatkaa ompelemalla pitsit yhteen (mielellään) pitsissä olevan kuvion reunaa myöten kapealla siksakilla ja leikkaamalla sitten ylimääräinen pitsi yhdistyssauman molemmilta puolilta pois. Teippaa pitsit ensin 2-3 cm päällekkäin niin, että kuviot täsmäävät.

VINKKI: Jos ompelet leveän pitsin vaatteen kaarevaan reunaan, teippaa se ensin paikalleen siitä reunasta, joka lopullisessa vaatteessa tulee olemaan pitempi. Tee pitsiin sitten pitsin kuvioita myöten leikkauksia: - jos pitsi tulee sisäänpäin kaartuvaan reunaan, kuten vaatteen kaula-aukkoon, ulkoreunasta lähelle sisäreunaa - jos pitsi tulee ulospäin kaartuvaan reunaan, kuten alushameen kaareviin halkioreunoihin, sisäreunasta lähelle ulkoreunaa Asettele ja teippaa leikatut "palat" päällekkäin siten, että pitsi kaartuu (supistuu) oikeaan asentoonsa lyhyemmästa reunastaan, ja ompele kiinni kapealla siksakilla leikattuja pitsin kuvioita myöten. Leikkaa lopuksi ylimääräinen pitsi nurjalta puolelta pois.

VINKKI: Jos ompelet pitsin vaatteen sisä- tai ulkokulmaan, asettele pitsi paikalleen vaatteen kulmaan pitsiä taittelemalla. Teippaa paikalleen ja ompele kiinni kapealla siksakilla pitkin pitsin reunaa ja kulmataitetta ja leikkaa lopuksi ylimääräinen pitsi pois.

Olkaimet

Olkaimiin voit käyttää valmiina myytäviä joustavia tai joustamattomia olkainnauhoja. Voit tehdä olkaimet myös vaatteen kankaasta käyttämällä jotakin seuraavista tekniikoista

1) Ompele vaatteen kankaasta kapea tuppilo.

2) Trikoosta tai muusta joustavasta alusvaatekankaasta teet kauniit , kapeat olkaimet seuraavasti: leikkaa kankaasta n. 1 cm leveää kaitaletta kuteen suuntaan (kohtisuoraan hulpioita vasten). Kangas pyrkii kiertymään rullalle tähän suuntaan. Anna kaitaleen rullaantua pituussuunnassaan pingottamalla sitä ja ompelemalla sen yli siksakilla, niin etteivät pistot osu kaitaleeseen. Se, miten kapeata nauhasta tulee, riippuu siitä, kuinka voimakkaasti sitä ommellessasi pingotat.

Vinkki: Tällaista nauhaa voi käyttää myös ulkoiluvaatteiden nyörinä!

3) Leikkaa kankaasta kolme kertaa valmiin olkaimen levyinen kaitale ja taita se pituussuunnassa kolminkerroin kankaan nurja puoli sisällä. Ompele olkaimen päälipuolen keskelle huolitteleva jousto-ommel tai siksak ja leikkaa lopuksi mahdollinen ylimääräinen kangas olkaimen alapuolelta pois. Jos olkain on kapea, voit käyttää sen ompelemiseen myös kukonaskelommelta, jolloin reunatikki tulee vuorotellen kaitaleen toiseen ja toiseen reunaan. Kaksoisneula sopii myös hyvin tällaisen olkaimen ompeluun.

Kiinnitä olkaimet poikittaisella koneompeleella paikalleen vaatteen reunaan taakse. Etsi sitten olkaimen oikea pituus sovittamalla vaatetta ja neulaamalla olkaimet oikeaan kohtaan vaatteen eteen. Tikkaa myös toinen pää kiinni vaatteeseen. Kätevä ommel olkaimen kiinnittämiseen on myös 3-vaihe siksak. Laske koneen syöttäjä alas, jolloin tikit tulevan samaan kohtaan toistensa päälle.

Koevaate

Tee aina ensin koevaate. Tämä on tarpeellista jo ompelutekniikan kokeilunkin vuoksi. Koevaatteella varmistat, että käyttämäsi kankaan joustokertoimet ovat oikein. Jos koevaate ei istu hyvin, muuta käyttämiäsi joustokertoimia tai ota mitat uudelleen. Voit joutua tekemään useammankin koevaatteen. Se on hinta, jonka joudut alusvaatteiden ompelutaidosta maksamaan. Opittuasi tekniikan ompelet yksilöllisiä, kauniita ja ennenkaikkea istuvia alusvaatteita erittäin nopeasti itsellesi, tyttärellesi, ystävättärellesi … Samoja ompelutekniikoita käytetään uima- ja jumppapukujen ompelemisessa.

VINKKI: Jos haluat ommella bodyn, tee ensin alushousut ja vyötärömittaiset rintaliivit. Housuja ja vyötärörintaliivejä yhtäaikaa sovittamalla voit nimittäin tehdä havaintoja siitä, minkälainen body käyttämilläsi joustokertomilla tulee. Bodyssa on yhdistettynä vyötärörintaliivien ja housujen kaava. Jotta saat mukavan ja hyvinistuvan bodyn, sen korkeuden täytyy olla juuri Sinulle sopiva, joten kiinnitä erityinen huomio pystysuoraan joustokertoimeen.

Rintaliivit

Kaarituelliset rintaliivit

Mikäli teet liivit vaakasuoralla leikkaussaumalla, leikkaa kupin alakappale kankaalta niin, että kankaan venyvyys on vaakasuoraan ja yläkappale niin, että kankaan venyvyys on pystysuoraan. (Lue tätä asiaa koskeva teksti aiempana olevasta "Leikkaaminen ja saumanvarat" kohdasta.) Yläkappaleet voit myös leikata pitsistä.

Leikkaa keskikolmiot kaksinkertaisesta kankaasta tai vuorita tai päällystä ne joustamattomalla kankaalla. Ompele ne yhteen ylä- ja alapäistä oikea oikeaa vasten. Käännä kolmiot oikein päin ja päälitikkaa aivan reunasta. Jos haluat ommella jonkin koristeen keskikolmioon, kiinnitä se nyt. Ompele kuppiosat yhteen oikea oikeaa vasten. Päälitikkaa saumat oikealta puolelta. Huolittele sivuosien alareunat reunuskuminauhalla yllä olevan ohjeen mukaan. Älä pingota kuminauhaa paljon. Ompele sivuosat kuppien takareunoihin oikea oikeaa vasten. Venytä sivuosia ommellessasi. Jos Sinulla on vaikeuksia ommella eri suuntaan kaarevia saumoja toisiinsa, tee seuraavasti. Ompele ensin vahvistustikki 1 cm:n päähän reunasta sivuosien kaareviin reunoihin. Tee sitten reunaan aukileikkauksia n. 1 cm:n välein. Nyt Sinun on helpompi yhdistää saumat toisiinsa.

Huolittele sivuosien ja kuppien yläreunat yhtäjaksoisesti reunuskuminauhalla samalla tavalla kuin huolittelit sivuosien alareunat. Ommellessasi käännä sivuosan ja kupin yhdistyssauman saumanvarat kuppien sisään päin.

Yhdistä keskikolmio kuppiosien etureunoihin. Venytä keskikolmiota ommellessasi. Harsi putkinauha tai pituussuunnassa kahtia harsittu vinonauha nurjalta kupin alareunan saumanvarojen päälle. Ompele se kiinni oikealta puolelta aivan kuppisauman reunasta ja sitten nurjalta puolelta toisesta reunastaan kujaksi. Jätä putkinauhaa molemmista päistä yli n. 2 cm. Pujota kaarituet putkinauhan/vinonauhan sisään. Käännä ylijätetty nauha lopuksi kuppien sisään kaksinkerroin ja kiinnitä sinne.

Tarkista sovittamalla, että liivin ympärysmitta on sopiva ja kiinnitä sen jälkeen hakasnauhapalat sivuosien päihin. Jos haluat, tee olkaimiin pidennys/lyhennys-mekanismi renkaan ja siihen kuuluvan solkikappaleen avulla. Katso entisistä rintaliiveistäsi, miten tämä tehdään. Kiinnitä olkaimet liivin takaosaan ja tarkista sovittamalla niille haluamasi kiinnityspaikat edessä.

Toinen mahdollinen työjärjestys olisi seuraava: reunusta sivukappaleet ylä- ja alareunastaan kuminauhalla ennenkuin ompelet ne kiinni kuppeihin. Reunusta myös kuppien yläreunat. Ompele keskikolmio ja sivukappaleen kuppien reunoihin vasta nyt. Tässä järjestyksessä voit käyttää kuppien yläreunoihin muuta materiaalia kuin reunuskuminauhaa, esim. leveämpää joustavaa pitsiä tai vaikka brodyyrinauhaa yhdessä joustavan Framilon-nauhan kanssa.

Rintaliivit ilman kaaritukea

Lue ompeluohjeet näillä sivuilla olevasta kaarituettomien rintaliivien ompeluprojektista.

Vyötärömittaiset rintaliivit

Vyötärömittaisten rintaliivien kaavassa on kaarituetut kuppiosat. Mikäli haluat liivit ilman kaaritukea, käytä ilman kaaritukea olevien liivien kaavoja ja jatka pallea- ja sivukappaleiden korkeutta pystysuoraan vyötärölle. Sovita miehustakappaleita yhdistäessäsi liivin sopiva tiukkuus vyötäröllä kaventamalla liivia sivusaumoista.

Mikäli teet liivit vaakasuoralla leikkaussaumalla, leikkaa kupin alakappale kankaalta niin, että kankaan venyvyys on vaakasuoraan ja yläkappale niin, että kankaan venyvyys on pystysuoraan. (Lue tätä asiaa koskeva teksti aiempana olevasta "Leikkaaminen ja saumanvarat" kohdasta.) Yläkappaleet voit myös leikata pitsistä.

Ompele kuppiosat yhteen oikea oikeaa vasten. Päälitikkaa saumat oikealta puolelta. Ompele miehustaosien etu- ja takajakosaumat ja sivusaumat yhteen oikea oikeaa vasten 2 cm:n saumanvaroin. Käännä saumanvarat edessä ja takana keskelle päin ja sivuissa taakse päin ja tikkaa oikealta puolelta kujiksi. Pujota kujiin Rigilene-nauhat. Nauhat eivät saa ulottua liivin alareunan saumanvaran yli. Nauhojen päät ovat terävät ja voivat liikkuessaan rikkoa kankaan. Päälitikkaa ne siksi 3 piston siksakilla koko matkaltaan liivin oikealta puolelta.

Yhdistä vartalo-osa kuppeihin edessä. Venytä vartalo-osaa ommellessasi. Huolittele vartalo-osan ja kuppien yläreuna reunuskuminauhalla kuten rintaliiveissä, mutta nyt keskiedun yli. Ompele putkinauha/vinonauha kuppien alareunoihin nurjalle kuten rintaliiveissä. Pujota kaarituet putkinauhan/vinonauhan sisään. Käännä reunojen ylijätetty nauha lopuksi kuppien sisään kaksinkerroin ja kiinnitä sinne.

Kiinnitä eteen vetoketju tai muu kiinnitysmekanismi (esim. hakasnauhaa). Käännä alareunan saumanvara sisään ja kiinnitä oikealta puolelta 3-pisto-siksakilla. Kiinnitä olkaimet paikoilleen: ensin taakse ja sitten sovittamalla etsittyihin paikkoihin eteen.

Body / uimapuku

Mikäli teet liivit vaakasuoralla leikkaussaumalla, leikkaa kupin alakappale kankaalta niin, että kankaan venyvyys on vaakasuoraan ja yläkappale niin, että kankaan venyvyys on pystysuoraan. (Lue tätä asiaa koskeva teksti aiempana olevasta "Leikkaaminen ja saumanvarat" kohdasta.) Yläkappaleet voit myös leikata pitsistä.

Ompele kuppien saumat. Ompele vartalo-osan pystysaumat. Aseta haarakappaleiden oikeat puolet vastakkain ja laita takahaara niiden väliin. Ompele ja käännä oikein päin. Huolittele lahkeensuut reunuskuminauhalla. Pingota kuminauhaa takana enemmän kuin edessä.

Yhdistä kupit vartalo-osaan edessä. Venytä vartalo-osaa ommellessasi. Huolittele vartalo-osan ja kuppien yläreuna reunuskuminauhalla. Aloita sivusauman kohdalta. Päätä samaan kohtaan ompelemalla kuminauhaa vähän päällekkäin. Ompele putkinauha/vinonauha kuppien alareunoihin nurjalle kuten rintaliiveissä ja pujota kaarituet kujiin. Bodyssa ja uimapuvussa voit jättää putkinauhan ja kaarituet myös pois.

Ompele hakasnauhan palat haaraan ja olkaimet bodyn yläreunaan: ensin taakse ja sitten sovittamalla etsittyihin paikkoihin eteen. Bodyssa ei ole etu- tai takakeskellä kiinnitystä, se puetaan päälle yläkautta pujottamalla. Jos teet uimapuvun, ompele sen etuhaaraan sauma, eikä hakasia.

VINKKI: Jos haluat tehdä sellaisen bodyn tai uimapuvun, jossa ei ole kuppeja, tee kaava alushousun ja alusvaatekaavojen yhteydessä tulostuvan peruskaavan tai 0-väljyyksillä olevan bodypaidan (lpullov.mac) kaavan avulla. Jos käytät peruskaavaa, tee kaavaan pystyleikkaus eteen ja taakse. Jos käytät bodypaidan kaavaa, voit tehdä yhtenäisen etu- ja takakappaleen.

Korsetti

Ompele korsetin jakosaumat 2 cm:n saumanvaroin, rinnan yli menevä sauma kuitenkin 1 cm:n saumanvaroin. Ompele eteen vetoketju tai joku muu kiinnitysmekanismi (esim. hakaset tai napit).

Sovita korsettia ja jos haluat siitä kireämmän, kavenna sivusaumoista. Käännä saumat edessä ja takana sivuun päin ja sivussa taakse päin ja ompele oikealta puolelta 1 cm leveiksi kujiksi. Pujota kujiin Rigilene-nauhaa jäykisteeksi. Nauhat eivät saa ulottua liivin ylä- tai alareunan saumanvaran yli. Rinnan yli menevään saumaan ei myöskään tule jäykistettä. Nauhojen päät ovat terävät ja voivat liikkuessaan rikkoa kankaan. Tikkaa nauhat siksi kiinni molemmista päistään muutamalla pistolla.

Huolittele korsetin ylä- ja alareuna reunuspitsillä tai brodyyrillä yllä olevien ohjeiden mukaan Tee korsettikankaasta olkaimet yllä olevien ohjeiden mukaan ja kiinnitä ne korsetin yläreunaan sekä (halutessasi) sukkanauhat korsetin etuosan alakulmiin.

VINKKI: Jos haluat tehdä säädettävän korsetin, ompele taakse keskelle avosauma ja siihen molemmin puolin valmiina myytävää silmunauhaa). Silmuihin pujotat kiristysnyörin. Kiristysnyörin voit tehdä yllä olevalla, trikookankaasta tehtävien olkaintan ohjeella.

Alushousut

Ks. myös ompeluprojekti: alushousut .

Alushousujen kaavoja tehdessäsi ohjelma kysyy, käytätkö joustavaa vai joustamatonta kangasta. Jos käytät joustavaa kangasta, ohjelma pyytää sinua lisäksi ilmoittamaan kankaan joustokertoimet. Jos käytät joustamatonta kangasta, joustokertoimia ei luonnollisestikaan kysytä. Kaavassa on silloin sen verran lisäväljyyttä, että housut voidaan tehdä joustamattomasta kankaasta.

Aseta haarakappaleet oikea oikeaa vasten ja takahaara niiden väliin. Ompele. Laita nyt etuhaara haarakappaleiden väliin ja ompele. Laskosta housut tämän sauman ompelemista varten haarakappaleiden väliin. Käännä kappaleet oikein päin. ( Kuva 1 )

Huolittele lahkeensuut reunuskuminauhalla. Pingota kuminauhaa takana enemmän kuin edessä. Ompele sivusaumat. Leikkaa sopivanpituinen kuminauha vyötärökuminauhaksi, ompele se renkaaksi ja kiinnitä yllä olevan ohjeen mukaan. ( Kuva 2 )

Vinkki: Alushousujen toinen työjärjestys on selostettu PatternMaker -ompeluprojekteissa "Pikkuhousut". Klikkaa tässä .

VINKKI : Alushousujen kaavalla voit tehdä myös housuliivin. Siitä tulee erittäin napakka, jos teet sen napakasti joustavasta liivikankaasta ja päällystät kankaan joustavalla pitsikankaalla.

Kuppien kuosittelu

Liivien kuppiosien kaavoista voit itse kuositella muulla tavalla leikattavia kuppeja kuin mitä kaavasi perusversio on. Voit esim. jakaa kupit useampaan kuin kahteen osaan. Ainoa rajoitus on, että kuppiosien leikkaussaumojen on kuljettava rinnan kärkipisteen kautta. Tässä kohdassa on kaavassa kohdistusmerkki.

Mikäli teet liivit joustavasta kankaasta, vaakasaumalliset rintaliivit istuvat paremmin kuin pystysaumalliset. Vaakasaumallisissa liiveissä voidaan alakappale nimittäin leikata kankaan venyvyyden mukaan eri päin kuin yläosat. (Lue tätä asiaa koskeva teksti aiempana olevasta "Leikkaaminen ja saumanvarat" kohdasta.) Jos jaat kupit useampaan kuin kahteen osaan, yritä varmistaa, että perusliivien kupin alaosaa vastaavat kaavanosat voidaan leikata siten, että kangas venyy pystysuoraan.

Puolialushame hameen kaavalla

Ompele puolialushame houstavasta alusvaatekankasta. Käytä hamemakroa lskirt.mac/nhame.mac siten, että leikkaat sekä etu- että takakappaleen etukappaleen kaavalla. Jätä muotolaskokset huomiotta. Ompele sivusaumat. Kiinnitä yläreunaan vyötärökuminauha ja alareunaan koristepitsi yllä olevilla ohjeilla.

Lahkeelliset alushousut perushousujen kaavaa muokkaamalla

Käytä perushousujen makroa lpants.mac/nhousut.mac. Anna lahkeensuun mitaksi tähän tarkoitukseen sopiva mitta (20-24 cm). Käännä Laita housujen kaavat kuvan mukaisesti sivusaumoistaan vierekkäin. Piirrä alushousujen kaava poistaen muotolaskosten ja sivukaarron matka KE:sta ja KT:aa.

Pienennä kaava kankaan jouston mukaan. Käytä käskyä Edit Resize, jolloin voit antaa pystysuoran ja vaakasuoran pienennyskertoimen erikseen. Oheisessa kuvassa on käytetty kertoimia X=0.7 ja Y=0.9, mikä tarkoittaisi, että kangas joustaa 30 % leveyssuuntaan ja 10 % korkeussuuntaan. Lyhennä housut tarkoitukseensa sopiviksi.

Tätä kaavaa voit käyttää myös lahkeellisten housuliivien, pyöräilyshortsien ja leggingsien ompeluun.

Leikkaa vyötärölle vyötärökuminauhan leveyden verran saumanvaraa ja lahkeiden suihin 5 cm. Ompele KE- ja KT-sauma sekä lahkeiden sisäsauma. Kiinnitä vyötärölle kuminauha yllä olevan ohjeen mukaan. Käännä lahkeensuista saumanvara nurjalle ja ompele lahkeensuut 3 cm:n päästä reunasta vaatteen oikealta puolelta kaksoisneulalla. Leikkaa lopuksi ylimääräinen saumanvara nurjalta pois.

Kokoalushame ja aluspaita kaava korsetin kaavaa muokkaamalla

Ks. myös ompeluprojekti: aluspaita

Lisää korsetin kaavaan väljyyttä 1.5-2 cm sekä etu- että takakappaleeseen jättämällä kuvan mukaisesti kaavojen keskelle rako (esimerkissä rako on 2 cm). Leikkaa etusivukappaleet rintapisteestä sivusaumaan (Edit Cut) ja siirrä olkamuotolaskos tähän (Edit Rotate).

Piirrä alushameen kaava kuvan mukaan: nosta etukulmaa n. 5 cm ja viistoa sivusaumat siten, että ylälantiolle jää 2 cm lisäväljyyttä. Jatka sivusaumoja suoraviivaisesti haluamasi pituuden verran. Pyöristä alakulma. Käyttämästäsi kankaasta riippuu, kuinka paljon vaate tarvitsee väljyyttä. Jos alushame on liian väljä, kavenna sivusaumoista tai piirrä uusi kaava vähemmillä väljyyslisäyksillä.

Paidan kaava piirretään samalla tavalla. Lyhennä pituus mieleseksesi, n. alalantiolle.

Ompele sivusaumat. Huolittele yläreuna jollakin yllä kuvatuista reunanhuolittelutekniikoista. Kiinnitä mahdolliset pitsiaplikaatiot. Valmista ja kiinnitä olkaimet. Kiinnitä helmaan helmapitsi niinikään yllä olevilla ohjeilla.

Teddy korsetin ja alushousujen kaavoja muokkaamalla

Teddyn kaavan teet korsetin kaavan ja alushousujen kaavan avulla kuvan mukaan. Teddyn yläosa vyötärölle asti on sama kuin kokoalus-hameessa ja paidassa. Lisää pystyväljyyttä vyötärölle 3 cm. Sijoita alushousujen kaava tämän matkan päähän vyötäröltä. Tee housujen kaavaan pystyleikkaus ja sijoita kaavanosat siten, että ylä- ja housuosan keski- ja sivusaumat kohtaavat kuten kuvassa. Piirrä lahkeen sivusauman alkukohta ylälantiokorkeudelle. Leikkaa vyötärölle sauma.

Ompele etukappaleen yläosan muotolaskokset. Ompele ylä- ja housuosan sivusaumat. Yhdistä housuosa yläosaan: ompele vyötärösauma ja siihen mukaan kuminauha. Huolittele teddyn yläreuna ja lahkeiden suut jollakin yllä kuvatuista reunahuolittelutekniikoista. Reunusta haarasauma vinokaitaleella tai satiininauhalla ja kiinnitä siihen hakaset tai nepparit. Voit käyttää myös valmiina myytävää hakasnauhaa. Kiinnitä mahdolliset koristeaplikaatiot. Valmista ja kiinnitä olkaimet.

 

Alusvaatekankaita ja -tarvikkeita netistä

Jos Sinulla on vaikeuksia saada alusvaatekankaita tai -tarvikkeita paikkakunnaltasi, ei ole hullumpi vaihtoehto myöskään tilata tarvikkeita netistä. Alla joitakin kokeilemisen arvoisia nettikauppoja. Tilaukset maksetaan luottokortilla ja viikon-parin päästä posti tuo ne kotiin. Jos tilaa isomman erän, saattaa se tulla tullin kautta, jolloin täytyy maksaa tulli ja alv. Tulli ei ole kuin pari prosenttia, ALV on 22%.

Spandex House
Full & Sassy Pattern Boutique
SewSassy
Clotilde
Nancy's Notions
Élan Patterns & Supplies
Fabric.com

Suositeltavaa lukemista

Erinomaisia alusvaatteiden ompelukirjoja ovat mm. seuraavat. Niissä alusvaatteiden ompelutekniikat on selostettu perusteellisesti sekä tekstinä että havainnollisina värikuvina. Lisäksi näistä kirjoista saa runsaasti ideoita erilaisia alusvaatteita varten.

  • Kerstin Mårtensson: Sy vackra underkläder
    ISBN 0-913212-12-8

  • Singer Sewing Reference Library: Sewing Lingerie
    ISBN 0-86537-261-2

Edellinen näistä sisältää myös alusvaatteiden kaava-arkin.

Ellet saa näitä kirjoja suomalaisten kirjakauppojen välityksellä, edellisen voi tilata osoitteesta : Röda Tråden Ab Sehlstedtsgatan 7, S-11528 Stockholm Sverige Telefax +46-8-6635702 ja jälkimmäisen esim. seuraavista erinomaisesti ja joustavasti toimivista Internet-kirjakaupoista

Copyright ©1998-2000 Leena Lähteenmäki, Järvenpää

 

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com