Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot

Peruskurssi | Jatkokurssi | Sarjonta | Leikkaussuunnitelma

PatternMaker -kaavanpiirto-ohjelman pikaopas

Tässä pikaoppaassa ovat ne vähimmäisohjeet, joita käyttämällä pääset alkuun. Kokeile ohjelmaa ja makroja näiden ohjeiden avulla ja kun tunnet tarvitsevasi lisäoppia, siirry ohjelman
itseopiskeluaineistoon.
Useimmiten tämän pikaoppaan käyttöohjeet riittävät PatternMaker Basic-version käyttämiseen.

Ennen kuin soitat tai kysyt neuvoja sähköpostitse, lue läpi tämä pikaopas. Useimmin kysytyt asiat selviävät nopeimmin tästä.

PatternMakerin käynnistäminen

Käynnistä ohjelma valitsemalla Windows-työpöydän Käynnistä -valikosta Ohjelmat ja siitä PatternMaker. Klikkaa PatternMaker -kuvaketta. Jos olet antanut asennusohjelman luoda pikakuvakkeen työpöydälle, avaa ohjelma kaksoisklikkaamalla sitä. Jos et ole tehnyt käynnistyskuvaketta työpöydälle, voit tehdä sen helposti raahaamalla PatternMakerin ohjelmatiedoston (PatVer6.exe) hiiren oikealla näppäimellä Resurssienhallinnassa asennushakemistosta työpöydälle.

Mittayksiköt

Varmista, että ohjelman mittayksiköiksi on valittu sentit. Valitse valikosta Asetukset / Perusasetukset / Mittayksiköt ja klikkaa avautuvasta listasta Sentit. Ohjelma muistaa mittayksikkövalinnan, eikä Sinun myöhemmin tarvitse koskea siihen.

HUOM! Desimaalierotin on aina piste

Mittataulukoissa ja muuten käytetään desimaalierottimena aina pistettä, ei koskaan pilkkua.

Makrot

Makrot ovat pieniä tietokoneohjelmia , joita ajetaan PatternMaker-ohjelmalla. Ne tuottavat valmiita vaatekaavoja annetuilla mitoilla. Kaavat ovat valmiita ommeltaviksi sellaisinaan, mutta jos haluat voit muuttaa niitä PatternMakerin piirto- ja muokkaustyökaluilla (tästä enemmän alla).

Kokeile makroja. Valitse valikosta Tiedosto / Makro tai klikkaa makro-kuvaketta. Valitse avautuvasta makrojen luettelosta joku kaksoisklikkaamalla sen nimeä.

HUOM! Jos et ole ostanut makrokokoelmia, Sinulla kuitenkin on käytettävänä kaksi ilmaista makroa, naisten housut ja naisten kaulukset. Ne löytyvät nimillä Nhousut.mac ja Nkaulus.mac makrojen hakemistosta (ks. kuvaa). D-kirjaimella alkavat makrot ovat demomakroja, joihin et voi syöttää omia mittojasi. Niiden avulla voit kuitenkin katsella, minkälaisia kaavoja makrot tuottavat.

Makrokokoelmia voit halutessasi ostaa lisää. Lue lisää makrojen ostamisesta ja asentamisesta.

Seuraavaksi avautuu joitakin kyselyruutuja , joissa kysytään vaatteen kuositteluvaihtoehtoja, esim. väljyyttä. Valitse kussakin ruudussa joku kaksoisklikkaamalla sen päällä.

Lopuksi tulee (yleensä) kaksi mittojenantoruutua.

Kokeile makroja ensin niille annetuilla vakiomitoilla (= Vatevan n:o 42 ). Kun haluat tehdä kaavat omilla mitoillasi, syötä vakiomittojen päälle omat mittasi. Mittojenantoruudussa liikutaan tabulaattori-näppäimellä.

Kaksoisklikkauksen tilalla voit klikata vaihtoehtoa yhden kerran ja sen jälkeen <OK> painiketta.

Mittaaminen

Ennen kuin ryhdyt käyttämään PatternMaker -makroja, tutustu mittausohjeisiin käyttämälla sivun yläreunassa tai sivukartassa olevia linkkejä.

Mittataulukot

PatternMaker-ohjemassa voit tallentaa mittataulukoita ja käyttää niitä makrojen kanssa. Ensin luot mittataulukon. Sen jälkeen voit käyttää mittataulukkoa missä tahansa makrossa. Mittataulukoita voit käyttää vain ohjelmaversiossa 5.0 tai sitä uudemmassa ja niitä varten päivitetyissä makroissa. Lue mittataulukoiden käyttämisestä klikkaamalla tässä.

PatternMaker Basicin käyttäjät HUOM!
Mittojen tallentaminen on ominaisuus, joka sisältyy kaikkiin muihin PatternMakerin ohjelmaversioihin paitsi ilmaisversioon. Lue mittataulukoiden ohjesivulta, miten ohitat mittataulukot Basiciä käyttäessäsi.

HUOM! Desimaalierotin on aina piste

Mittataulukoissa ja muuten käytetään desimaalierottimena aina pistettä, ei koskaan pilkkua.

Järjestä kaavat tulostamista varten

Varmistu ennen kaavojen tulostamista, että ne ovat lähekkäin ja suorakaiteen muotoisella alueella, niin et tulosta turhaan tyhjiä papereita.

Tulostimen sivujao näkyville

Voit määritellä tulostimen sivujaon näkyville piirtoalueelle. Sillä tavalla voit varmistaa, että kaavakappaleet eivät ulotu tarpeettomasti arkkien reunojen yli. Paperijako määritellään näkyville valitsemalla menusta "Asetukset / Perusasetukset" ja klikkaamalla rasti valinnan "Tulostusruudukko" eteen.

Tulostimen paperijako voidaan myös panna päälle/poistaa päältä funktionäppäimellä F12. Tai käyttämällä valikosta komentoa Tiedosto / Tulostusalue.

Paperijako ruudulla ei tulostu kaavoja tulostettaessa.

Kaavojen siirtäminen ruudulla

Kaavanosia voit siirtää valikon Muokkaa / Siirrä -käskyllä tai klikkaamalla Move-kuvaketta.

Valittuasi siirtokäskyn, klikkaa hiiren vasemmalla (H1) näppäimellä sitä kappaletta, jonka haluat siirtää ja hyväksy valinta hiiren oikealla näppäimellä (H2).

Klikkaa sitten siirron alkupisteeksi esim. jossakin siirrettävän kappaleen sisällä ( H1 ) ja liikuta hiirtä - huomaat, että kappale lähtee siirtymään. Kun se on paikassa, johon haluat sen siirtää, klikkaa siirron päätepisteeksi vielä kerran H1. Voit siirtää myös monta kappaletta yhdellä kerralla, valitse silloin kappaleet yksitelleen hiiren klikkauksella ( H1 ) ennen kuin hyväksyt valinnan

Käskyllä Asetukset / Perusasetukset voit valita kappaleiden ja tekstien siirtämistä varten "Vedä ja pudota" -menetelmän tai perinteisen PatternMaker-menetelmän. Jos käytät ohjelmaa niin, että ainoa, mitä kappaleille teet, on että siirrät niitä esim. tulostusta varten, valitse "Vedä ja pudota" -menetelmä. Sen ollessa käytössä "Siirrä" -komentoa ei tarvitse ollenkaan valita. Siirto tehdään tarttumalla siirrettävään kappaleeseen hiiren klikkauksella ja vetämällä kappale uuteen paikkaan. "Vedä ja pudota" -menetelmä on usein hyvä valinta Basic-version käyttäjille. Kun se on käytössä, muista käskyistä ainoastaan tallennus-, tulostus- ja makrokäskyt ovat käytettävänä.

Kaavojen poistaminen

.Jos et halua tulostaa kaikkia kaavanosia, voit poistaa niitä valitsemalla valikosta käskyn Muokkaa / Poista tai klikkaamalla Poisto-ikonia.

Käskyn valitsemisen jälkeen valitse se kappale, jonka haluat poistaa klikkaamalla sitä ( H1 ) ja hyväksymällä valinta H2 . Jos haluat poistaa monta kappaletta yhdellä kertaa, valitse ne yksitellen ( H1 ) ennen valinnan hyväksymistä.

Käskyn kumoaminen

Jos teet jotakin, mitä et halunnut tehdä, voit kumota käskyn valitsemalla menusta Muokkaa / Kumoa tai Undo-kuvakkeella.

Niin kauan, kun käskyn suorittaminen on kesken, voit yleensä keskeyttää sen Esc-näppäimellä . Poistokäskyä et kuitenkaan voi kumota Esc-näppäimellä, koska se on tämän käskyn vaihtoehtoinen toteuttamisnäppäin.

Kaavojen ryhmittely

Makrojen piirtämät kappaleet on ryhmitelty niin, että kaikki kaavan osat, kuten saumanvarat ja tekstit, on ryhmitetty varsinaisen kappaleen kanssa. Ryhmiteltyä kokonaisuutta voit siirtää yhdellä valinnalla. Samoin voit poistaa ryhmän kerralla.

Jos haluat purkaa tällaisen ryhmän, käytä käskyä Symboli / Pura. Käskyn valitsemisen jälkeen valitse ryhmä, jonka haluat purkaa klikkaamalla sitä hiirellä vasemmalla näppäimellä ( H1 ) ja hyväksymällä valinta hiiren oikealla näppäimellä ( H2 ). Sen jälkeen voit siirtää tai poistaa ryhmään kuuluvia kappaleita erikseen.

Saumanvarat

Jos haluat kaavasi tulostuvan saumanvarojen kanssa, hyväksy makron mittaruudussa saumanvaralle annettu oletusarvo 1 (cm) tai syötä tähän joku toinen luku. Jos haluat kaavasi ilman saumanvaroja, kirjoita mittaruutuun saumanvaran leveydeksi nolla.

Jos haluat lisätä kaavoihin saumanvarat myöhemmin, käytä käskyä Piirrä / Saumanvara (koko kappale) tai Piirrä / Saumanvara (Segmentitti) (eri saumoihin erilevyiset saumanvarat). Lue tarkempia ohjeita näiden käskyjen käyttämisesta ohjelman itseopiskeluaineistosta .

Tulostaminen

Kun kaavat ovat ruudulla niin kuin haluat niiden tulostuvan, valitse valikosta käsky Tiedosto / Tulosta tai klikkaa tulosta-kuvaketta.

Käskyn valitsemisen jälkeen avautuu esikatseluruutu. Jos kaikki kaavanosat eivät näy siinä, paina F1-näppäintä yhden kerran tai useammin.

Näet pieniä merkkejä tulostusalueella. Ne ovat papereiden yhdistysmerkkejä , jotka tulostuvat papereiden kulmiin ja joiden mukaan paperit teipataan yhteen. Niistä näet, kuinka monta paperia kaavojen tulostamiseen printterilläsi tarvitaan. Jos yhdistysmerkit eivät ole näkyvillä, laita ne päälle tulostuksen esikatseluruudun valikosta Asetukset / Yhdistysmerkit. Tästä kohdasta voit myös määritellä sivujen nimiöinnin päälle tai pois päältä. Kun nämä toiminnot ovat päällä, ao. valikkokohdan edessä on v-merkki.

Jos haluat katsoa jotain piirroksen kohtaa tarkemmin, paina F2 -näppäintä yhden kerran tai useammin ja vieritä ruutua sen vieritysnuolien avulla.

Jos haluat muuttaa kaavojen paikkaa tai tehdä joitain muita muutoksia ennen tulostamita, sulje tulostuksen esikatseluruutu valitsemalla Tiedosto / Tulosta /Tulosta / Poistu ja palaa PatternMakerin piirtoalueelle. Jos paperijako ei ole näyvillä, paina F12. Kun olet valmis tulostamaan kaavat, valitse esikatseluruudun valikosta Tulosta / Tulosta.

Jos käsky on harmaana

Jos käsky on valikossa harmaana tai sen kuvaketta ei ole esillä, edellisen käskyn toteuttaminen on kesken. Sen tietää siitä, että käskyn nimi ruudun oikeassa yläkulmassa on kirjoitettu vihreällä . Paina silloin Esc-näppäintä kerran tai useammin.

Uusi käsky voidaan valita, kun käsky ruudun yläkulmassa on kirjoitettu purppuranpunaisella . Niin kauan kun käsky on kirjoitettu vihreällä, edellinen käsky voidaan toistaa eli esim. poistokäskyn suoritamisen jälkeen valita uusi kappale poistettavaksi.

Se, että käskyistä suuri osa on harmaana, voi tarkoittaa myös sitä, että käytät ohjelman ilmaista Basic-versiota. Sen avulla onnistuu vain makrojen ja muutaman niiden kanssa tarvittavan käskyn käyttäminen (esim. kappaleiden siirtäminen, poistaminen ja pyörittäminen).

Tallentaminen

Jos haluat tallentaa kaavan, käytä valikon käskyä Tiedosto / Tallenna tai tallenna-kuvaketta.

Piirtoalueen tyhjentäminen

Jos haluat tyhjentää piirtoalueen, tee se käyttäen valikon käskyä Tiedosto / Uusi . Ohjelma kysyy haluatko tallentaa tiedoston. Vastaa Kyllä tai Ei.

Ohjelman piirto- ja muokkaustyökalut

Ohjelman CAD-työkaluilla voit piirtää mitä tahansa käyttäen viivoja, kaaria, suorakaiteita, monikulmioita ja ympyröitä, Voit leikata ja yhdistää kappaleita, siirtää kappaleiden pisteitä ja pyörittää kappaleita tai pisteitä. Kaiken voit tehdä joko käsivaraisesti tai antamalla mitat näppäimistoltä.

Lisäksi voit suurentaa tai pienentää kappaleita säilyttäen sivusuhteen tai eri suhteessa pysty- ja vaakasuoraan. Tämä toiminto on erittäin hyödyllinen, kun teet kaavoja elastisia kankaita varten ja haluat ottaa kankaan jouston huomioon jo kaavoja tehdessäsi.

Tätä toimintoa voit myös käyttää, jos haluat tulostaa kaavoja pienoiskaavoina . Näppärää on esim. tulostaa pienoiskaavat johonkin kohtaan varsinaisia kaavoja. Kaavoja myöhemmin käytettäessä pienoiskaavoista näkee, minkälaisista kaavoista oli kyse.

Ohjelman piirto- ja muokkaustoimintojen avulla voit myös muuttaa makrokaavoja haluamallasi tavalla ja vaikkapa suunnitella omia designeja esim. yläosan peruskaavan avulla.

Pikaopas

Avustettujen alkutoimien ruudusta voit käynnistää PatternMaker -pikaoppaan.

Voit myös määritellä, että pikaopas on aina näkyvillä työalueella ruksaamalla sen valikosta Asetukset / Perusasetukset / Statuspalkki. Pikaoppaassa opastettuja toimia voit opetella PatternMaker -ohjelmalla siten, että pikaopas on koko ajan näkyvillä.

Pikaopasruutu kelluu ja voit siirtää sen ruudulla muuhun paikkaan vetämällä sen otsikkopalkista hiirellä muualle.

Tutustu myös itseopiskeluaineistoon

Opetellaksesi piirto- ja muokkaus-työkalujen käytön siirry ohjelman itseopiskeluaineistoon käyttämällä sivun yläreunassa olevia linkkipainikkeita. Vaikka et ryhtyisi opettelemaan ohjelman toimintoja, selaamalla läpi itseopiskeluaineiston näet, miten ja minkälaisissa tilanteissa ohjelmaa käytetään. Kaikki harjoitustehtävät ovat oikeita kuosittelutehtäviä. Katselemalla niitä, opit myös kuosittelusta ja voit käyttää oppia kaavoja käsin kuositellessasi.

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com